FETAL CERRAHİ
Fetal Cerrahi Nedir?
Bebekte tespit edilen bazı doğumsal hastalıkların zaman kaybedilmeden tedavisi gerekmektedir. Bu hastalıklar, ilerleyici oldukları için hemen yapılacak müdahale hayat kurtarıcı olacaktır. Bebek rahim tarafından sarıldığından bebeğe tedavi için ancak özel dizayn edilmiş aletler ve teknikler sayesinde ulaşılabilir. Hatta bazen bebeğin kısa süreli olarak kordon bağı ve eşine dokunmadan bir kısmı dışarı çıkarılıp tedavi edilmesi gerekebilir. Bunlar oldukça komplike cerrahi işlemlerdir.
Anne Karnında Ameliyat Yapılan Durumlar Nelerdir?
“Tek Yumurta İkizlerinde Kan Geçişinde Lazer Uygulaması”
Tek yumurta ikizlerinde, kan geçişine bağlı olarak bebeklerin birinde kansızlık, diğerinde kan fazlası durumu oluşur. Tedavi edilmediği durumlarda ve geçiş ciddi ise hayatı tehdit edebilir. Gelişmiş özel kamere sistemleri sayesinde, bebeklerin bulunduğu kese içine girilip bebekler arasında olan hastalıklı damarlar yakılarak bağlantı kesilir. Fetoskop dediğimiz kamere sistemi ile bebekler arasındaki bağlantı ayrıntılı incelenir ve lazer yardımı ile iki bebek arasında kan geçişine neden olan damarlar yakılır.
“Mesaneye Boşaltıcı Şant Takılması”
Doğuştan olan idrar yolu tıkanıklıklarında, tıkanıklık ciddi ise bu durum böbreklerin çalışmasını bozar. Böyle durumlarda tıkanıklığı rahatlatmak için idrar kesesine sonda takılır. Geliştirilmiş özel iğneler sayesinde, böylelikle bebeğin mesanesine ulaşılarak sonda takılıp idrarının boşaltılması sağlanır.
“Bebeğin Akciğerlerine Tüp Takılması”
Bazı hastalıklarda bebeğin akciğerlerinin etrafı su toplamaya başlar. İlk aşamada, suyun toplama derecesinde bebeğin durumuna bakılır ve ayrıntılı sonografik değerlendirme yapılır. Eşlik eden genetik hastalık olup olmadığı da değerlendirilir. Akciğer ve kalbin etrafında uzun süre fazla miktarda sıvı toplanması, kalbin fonksiyonlarını bozar ve vücudun diğer kısımlarında su toplanmaya başlar. Bunların sonucunda da kalp yetmezliği oluşur. Bunu önlemek için seçilmiş vakalarda kalbin ve akciğerin etrafında toplanan sıvıya bir tüp takılır ve bu sıvı boşaltılır.
“Akciğer Geliştirici Balon Takılması”
Diyafram kasının gelişiminin kısmi olduğu durumlarda, bağırsaklar akciğerlere dolar ve akciğerlere baskı oluşur. Akciğer gelişiminin sağlanması için bebeğin boğaz kısmına özel balon takılır. Bu balon sayesinde bebeğin akciğer gelişimi sağlanmış olur. 28. haftada takılan balon, 34. haftada çocuk doğmadan aynı yöntemle çıkarılır. Bebeğin suyunun geldiği durumlarda, boğazına konulan balonun anne karnında çıkarılması mümkün olmayabilir. Böylesi bir durumda bebek özel bir yöntemle doğurtulur ve nihayetinde de balon çıkarılır.
“Sırt Açıklığının Tedavi Edilmesi”
Sırt açıklığı en sık görülen doğumsal özürlerden biridir. Sırt açıklığı durumunda, sırt bölgesinde kaslar omurganın üstünü örtemez ve ayaklara, idrar kesesine giden sinirler açıkta kalır. Özellikle 24. haftadan sonra bebeğin büyümesi ile bu sinirler rahimle temas halinde olur ve zarar görür. Bu nedenle sırt açıklığı seçilmiş hastalar, anne karnında ameliyatla tedavi edilip açıklık kapatılır. Anne karnında yapılan ameliyatın başarı düzeyi, dışarıda yapılan ameliyatın başarısından yüksektir. Amniyotik sıvının faydalı etkisi sayesinde, doku iyileşmesi daha iyi ve hızlı olmaktadır.
“Kalp Kapağı Açılması”
Doğumsal kalp kapak hastalıklarının darlık durumlarında, bebek bu darlığı anne karnında tolere edemeyebilir. Seçilmiş olgularda özel ekipmanlar yardımı ile bebeğin kalbine girilir ve kalp kapakçıkları bir balon yardımı ile açılabilir.