3 BOYUTLU ULTRASON
3 Boyutlu Ultrason
Gelişmiş ultrasonografi cihazları ile anne karnındaki bebeğin gerçeğine benzeyen 3 boyutlu görüntüsünü sağlayan yöntemdir. Bu cihaz, bebeğin yüzünü veya elleri gibi dış uzuvlarını ayrıntılı şekilde görmemizi sağlar. Bununla beraber, bazı doğumsal hastalıkların tanısını koymamızda bize yardımcı olur. 3 boyutlu ultrasonografiden elde edilen görüntüler ayrıca iki boyutluya çevrilip kullanılabilir. Dört boyutlu ultrason, hareketli 3 boyutlu ultrasondur. Dört boyutlu ultrason kullanılarak 2 boyutlu ayrıntılı ultrasonografide görülmesi zor olan yapılar değerlendirilebilir. Ayrıca üç boyutlu yazıcılarda basılan bu görüntüler sayesinde bebeğin üç boyutlu görüntüsü de elde edilebilir.
Hangi Organlar 3 Boyutlu Ultrason ile Değerlendirilir?
Özellikle beyin ve kalp gibi bebeğin pozisyonunun değiştiğinde değerlendirilmesi zor olan organlar, bu cihaz sayesinde oldukça ayrıntılı olarak değerlendirilir. Üç boyutlu ultrasonda bebeğin damak yapısı daha ayrıntılı olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla özellikli teknikler sayesinde yarık dudağı olan olgularda veya yarık damak için risk faktörü olan olgularda damak değerlendirme yapılabilir. Kulak yapısı, üç boyutlu ultrasonun kullanıldığı bir diğer alandır. Bebekteki kulak yapısı bozuklukları birçok hastalık belirtisi olabilir. Kesik yapıda olması, kulak kepçesinin az gelişmiş olması, kıvrımlarının gelişmemiş olması, kulak memesi anormallikleri 3 boyutlu ultrasonografi ile ayrıntılı bir şekilde değerlendirilebilir. Bunun yanında burun şekli yapısı 3 boyutlu ultrasonun kullanıldığı alanlardan biridir. Burun kökünün basık olması, burnun uç kısmının geniş olması, dudak üstü kıvrımların tam gelişmemiş olması bazı genetik hastalıkların belirtisi olabilir.
3 Boyutlu Ultrason Bebeğe Zararlı mıdır?
3 boyutlu ultrasonografi cihazında kullanılan enerji miktarı, 2 boyutlu ultrasondan daha fazladır; bu nedenle doku ısınmasına neden olur. Özellikle organ gelişimin hassas olduğu ilk üç ayda, 3 boyutlu ultrason süresinin çok uzatılmaması önerilmekle beraber, bu durumun zararlı olduğunu bilimsel olarak kanıtlayan güvenli çalışmalar yoktur. Bununla beraber, kliniğimizdeki uygulamalarda ilk üç ayda yaptığımız 3 boyutlu ultrason süresini kısa tutmaya çalışmaktayız.
Bebeğin Yüzü 3 Boyutlu Ultrasonda Hangi Haftalarda Net Görünür?
Bu durum kullanılan cihazın kalitesine ve ultrasonu yapan kişinin tecrübesine göre değişir. Bebeğin yüz yapısı 11. haftadan itibaren netleşmesine rağmen şekillenmesi zaman alır. Özellikle 24. hafta sonrasında, bebeğin cilt altı yağ dokusu arttığı için gerçek görüntüsüne benzer bir görüntü elde edilebilir.