Prenatal Tarama Testleri
Prenatal tarama, bebeğin hastalığının anne karnındaki tanısı için yapılan testlerdir. Birtakım hastalıkların tanısının anne karnında belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu tür hastalıklarda gerekli ve yeterli müdahale zamanında yapıldığı zaman sağ kalım önemli oranda artmaktadır. Bununla beraber birçok genetik hastalığın tanısı anne karnında konabilmektedir. Prenatal tanı iki şekilde olur: Kan testleri, ayrıntılı ultrasonografi veya ikisi beraber kullanılarak.
Kan Testleri ile Yapılan Prenatal Taramalar
Down Sendromu Trizomi 18, Trizomi 13 İçin Yapılan Tarama Testleri
- Kombine test: Kan testleri (ikili test) ve ultrasonografi birleştirilerek genetik hastalık açışından bebeğinizde bir risk olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Bu testler 11-13. hafta arasında yapılır. Down sendromunun %82-87’sini yakalar
- Üçlü test: Kan testleri ile ve ultrasonografi birleştirilerek genetik hastalık açışından bebeğinizde bir risk olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Bu testler 15-19. haftalar arasında yapılır. Down sendromun %69-70’ini yakalar
- Dörtlü test: Kan testleri ve ultrasonografi birleştirilerek genetik hastalık açışından bebeğinizde bir risk olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Bu testler 15-19. haftalar arasında yapılır.
- Anne kanında serbest fetal DNA testi: Down sendromu yakalama oranı en yüksek testtir. Down sendromlu olgularını yaklaşık %99 yakalar.9-10. haftadan sonra yapılabilir. Kesin bir test değildir ve sonuç olumsuz geldiğinde prenatal tanı testi dediğimiz amniyosentez cvs veya kordosentez ile doğrulanması gerekir.
Test yapılan gebelerde %2-3 sonuç vermeyebilir. Böyle bir durumda Down sendromu riski %3-4 dür. Bu nedenle test sonuç vermediğinde kesin tanı yöntemi olan amniyosentez, cvs, kordosentez önerilir.
Gebelik Şekeri Tarama Testi
Gebelik şekerinin olup olmadığını tespit etmek için yapılan bu test, 24. haftadan sonra şekerli su içirilerek yapılır.
Enfeksiyon Tarama Testi
Sizden bebeğinize geçme riski olan enfeksiyonlar için yapılır. Gebelik tespit edildiğinde yapılır. Bu testler bazı ülkelerde yapılmakla birlikte bazı ülkelerde yapılmamaktadır. Sonuçları değerlendirmek ve bu süreci takip etmek bazı zorluklar içerir. Anormal sonuçlarda mutlaka bir perinatoloji uzmanın bilgisine ihtiyaç duyulur.
Ayrıntılı Ultrasonografi: Bebeğinizin organlarında bir hastalık olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılır.