Gebelikte Şeker Hastalığı 

Gebelikte Şeker Hastalığı 

Şeker hastalığı gebelikte en sık görülen hastalıkların başında yer almaktadır. Özellikle gebelik süreci şeker hastalığına yatkınlığı arttırmaktadır. Vücut bebeğe yeterli miktarda şeker geçmesini sağlamak için annenin kan şekerini yüksek tutacak hormonal değişiklikler yapar.

Gebelikte şeker hastalığı, gebelik şekeri ve gebelik öncesi şeker hastalığı olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Gebelik öncesi şeker hastalığı ise Tip1 DM ve Tip DM olmak üzere ikiye ayrılır

Gebelik şekeri tarama testleri 

Şeker hastalığı bebekte çok sinsi ve ağır gitmekte ve bebekte kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Bunu önlemek için gebelikte şeker taraması bir çok dernek tarafından önerilmektedir.

Şeker testi ya gebeliğiniz başında yada 24-28 hafta arasında yapılır. 

Gebeliğinizin başında aşağıdaki durumlar tespit edilir ise heme şeker testi yapılır 

Vücut kitle endeksiniz 25kg/m2> üstünde ve aaıdaki durumlar var ise
1. Birinci derece akrabalarınızda diyabet
2. kalp damar hastalıınız varsa
3. Hipertansiyon hastasıysanız
4. Polikisitik over sendromunuz varsa
5. Fiziksel inaktivite gerektirecek bir durumunuz varsa

Gebeliinizin 24-28 haftaları arasında tüm gebelere yapılabilir.

Eer gebelik ekeriniz varsa doum sonrası 4-12 hafta arası 75 gr eker yüklemesi yaptırarak eker hastalıınızın devam edip etmediini kontrol ettirmelisiniz

Gebeliiniz sırasında gebelik ekeri tespit edildiyse 3 yıl aralıklarla eker hastalıı taraması yaptırmalısınız

Şeker hastalığı takibi

Şeker hastalığının gebelikte takibinin çok dikkatli ve düzenli yapılması gerekmektedir.

Eğer gebelikten  önce bir  şeker hastalığınız varsa ağızdan tedaviler kesilerek insülin tedavisine geçilmesi tercih edilir.  Ağızdan verilen tedaviler her ne kadar şeker kontrolü sağlasa da uzun dönemde bebeğe olumsuz etkileri bildirilmiştir. İnsülin tedavisi şeker kontrolünü daha sıkı yapmamızı sağlar. Gebelik şekeri tespit edildiğinde öncelikle diyet tercih edilir diyet ile sonuç alınamıyorsa insülin tedavisine başlanır.

Şeker hastalığı durumda  doğum zamanı ve şekli

Eğer gebelik şekeri  bebekte belirgin bir sorun oluşturmadıysa tercih ettiğimiz doğum şekli normal doğumdur. Anne ve bebekte normal doğuma sorun teşkil edebilecek bir durum varsa  doğum şekli tekrar değerlendirilir.

Doğum zamanlaması bebeğin iyilik haline ve şeker kontrolüne göre değişir. İnsülin başlanan hastalarda genelde 39 haftada doğum   düşünülür. İnsülin altında şeker kontrolü sağlanamıyorsa 37 hafta sonrası doğum planlaması yapılır. Gebelik şeker hastalığınız varsa mutlaka bir perinatolog tarafından değerlendirilmeniz gerekir.  Takip ve planlama annenin ve bebeğin durumuna göre kişiselleştirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir