Gebelikte Omega-3 Tüketimi

    Omega-3 diğer adı ile “balık yağı” özellikle içindeki EPA -DHA içeriği sayesinde anne ve bebek arasındaki bağlantının sağlıklı çalışmasını sağlar. Erişkin ve sağlıklı bir bireyin günlük olarak ortalama 500 mg balık yağı ihtiyacı olmakla birlikte, gebelikte bu miktar 700 mg’a çıkar. Balık yağı,  kenevir tohumu,  ceviz yağı, yumurta gibi gıdalarda bulunur; ama bu gıdalardaki balık yağı oranı düşüktür.

Balık Yağı İhtiyacımı Nasıl Karşılarım?

    Balık yağı ihtiyacınızı dengeli beslenme yoluyla veya dışardan destek alarak karşılayabilirsiniz. Haftada iki öğün, ortalama 1 porsiyon ve 100 gr yüksek içerikli balık yağı içeren balık (istavrit, hamsi, somon, ton balığı) tüketiyorsanız balık yağı tableti almayabilirsiniz.

Hangi Balıkları Gebelikte Tüketmeliyim?

    Derin su balıkları civa ve ağır metal içermektedir. Ülkemizde levrek, lüfer, kılıç balığı, kral uskumru, bazı ton balığı cinsleri ağır metal ve civa içermektedir; dolayısıyla gebelikte ve emzirme döneminde çok önerilmemektedir. Bunların yerine yüzey balıkları kategorisinde olan ve ülkemizde de bol bulunan hamsi, istavrit, somon, mezgit, palamut gibi ağır metal ve civa oranı düşük balıklar tercih edilmelidir.

Balık Yağı Tableti Kullanmalı mıyım?

    Gebelikte çeşitli nedenler nedeniyle balık yağı tüketemiyorsanız balık yağı tableti kullanmanız gereklidir. Balık yağı; erken doğum, gebelik tansiyonu gibi birçok hastalığı önlemektedir. Bu nedenle gıdalarla yeteri kadar ihtiyacınızı karşılayamıyorsanız balık yağı tableti tüketmelisiniz.

    Balık yağı tabletlerinin en önemli sorunu; içeriklerindeki EPA/DHA oranı, ağır metal içerip içermemeleri ve uygun şartlarda hazırlanmış olmalarıdır. Balık yağı alacağınız zaman içeriğindeki EPA/DHA oranı 2/3 olmalı ve en az 300 mg DHA içermelidir. Bununla beraber tabletlerin üzerinde IFOS, API GMI, GEOD, FSSC22000 gibi uluslararası sertifikasyonlar olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir