Tüm gebelerin yaklaşık %5’inde gebeliğin başında veya ilerleyen döneminde yüksek tansiyon problemi ortaya çıkabilir. Gebelikte yüksek tansiyon, çok dikkatli ve titizlikle takip edilmesi gereken medikal bir problemdir. Kullanılan ilaçların düzenlenmesi, bazı ilaçların kesilip bebeğe zararsız ilaçların başlanması hayati önem arz etmektedir.
Gebelikte tansiyon hastalığı 5 gruba ayrılır:
- Kronik hipertansiyon veya gebeliğin 20. Haftasından önce başlayan tansiyon hastalığıdır. Hastaların genellikle gebe kalmadan önce bir tansiyon hastalığı vardır. Bu olgularda tansiyonun çok yakından takip edilmesi gerekir. Hastalarda gebelik zehirlenmesi riski arttığı için böbrek değerlendirmesi yapılması gerekir. Bu hasta grubundaki gebenin tansiyonunu 110-140/85 arasında tutmak isteriz; çünkü ilerleyen dönemde gebelik zehirlenmesi riski vardır.
- Beyaz önlük tansiyonu dediğimiz tablo; hastane şartlarında tansiyonun 140/90’ın üstünde olması ama hastane dışında tansiyonun 135/85’in altında olması durumudur. Bu tablo tamamen iyi huylu değildir; çünkü ilerleyen dönemde gebelik zehirlenmesi için risk oluşturur ve haliyle takip edilmesi gerekir.
- Maskelenmiş gebelik tansiyonunda ise hastanede veya evde yapılan tansiyon ölçümleri normaldir. Fakat 24 saat boyunca tansiyon cihazları ile yapılan ölçümlerde yüksek tansiyon tespit edilir.
- Gebelik hipertansiyonu, 20. gebelik haftasından sonra oluşan, kan veya idrar değerlerinde bozulma olmayan yüksek tansiyon hastalığıdır. Bu olguların %25’i ilerleyen dönemde gebelik zehirlenmesi riski içerir.
- Gebelik zehirlenmesi veya preeklampsi dediğimiz tablo, gebeliğin 20. Haftasından sonra gelişen yüksek tansiyona aşağıdaki bulgulardan herhangi birinin eşlik ettiği tablodur.
- Böbrek fonksiyonlarında bozulma, az idrar çıkarma
- Karaciğer fonksiyonlarında bozulma
- Baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç bulanıklığı gibi nörolojik bulgular
- Görme bozuklukları
- Kan değerlerinde bozulma
- Bebekte gelişim geriliği
Acil tedavi gerektiren bir tablodur; çünkü en sık anne ve bebek ölümü nedenlerinin başında gelir.
Gebelik tansiyonunun tedavisi, hastalığın tipine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda gebelik başında yapılan testler ve renkli ultrasonografi bulguları ışığında eğer risk tespit edilirse bunları önlemek için birtakım tedavilere başlanabilir. Mutlaka bu konuda uzman bir hekim kontrolünde olmak gerekir. Temel amaç; büyük tansiyonu 140, küçük tansiyonu 90 altında tutmaktır. Yakın takip ve uygun tedavi ile sorunsuz gebelik sonuçları elde edilir.