Yumuşak Belirteçler (Bebekte kalp parlaklığı)
İngilizcesi soft markır, Türkçesi ise yumuşak belirteç olan ultrasonografi bulgularıdır.
Bu ultrason bulguları tek başına bir anlam ifade etmez; yani tek başına bir sakatlık bulgusu değildir. Hastanın diğer tarama testleri ile beraber değerlendirilmesi gerekmektedir, çünkü bu duruma genetik hastalıklar ve yapısal malformasyonlar eşlik edebilir.
Kalp Parlaklığı
Kalbin karıncıkları içinde oluşan parlaklıktır. Bir kalp hastalığı değildir. Çoğu ilerleyen gebelik haftasında kayıp olur. Büyük çoğunluğunun altından bir hastalık çıkmaz; ancak bununla beraber bir kısmının altında genetik hastalıklar ve buna eşlik eden yapısal kalp hastalıkları yatabilir. Bunun için ayrıntılı ultrasonografi ve yapılmış tarama testleri ile birlikte uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirme sonucunda riskiniz belirlenir ve takibiniz planlanır.
Bağırsak Parlaklığı
Her 100 gebelikten 3 veya 4’ünde görülebilen ultrasonografi bulgusudur. Tek başına olduğunda bir hastalık bulgusu değildir. Eşlik edebilecek diğer yapısal bozuklar açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. İkili veya üçlü test gibi tarama testleri ile birlikte değerlendirilir. Kistik fibrosis denilen bir akciğer ve bağırsak hastalığı ile ilişkili olabilir. Öncelikli olarak anne baba değerlendirilir; eğer anne ve baba bu hastalık açısından taşıyıcı değilse bebekte hastalık olması beklenmez. Bazı enfeksiyonlarla da ilişkili olabilir ve anne bu enfeksiyonlar açısından değerlendirilmelidir. Bu konu, tecrübeli hekiminiz tarafından değerlendirildiğinde ek bir sorun tespit edilmez ise bir anlam taşımaz.
Böbrek Genişliği
20-24. hafta arasında yapılan ayrıntılı ultrasonografide, böbrek ön arka uzunluğunun 4 mm’den fazla olması durumudur. Tek başına bir hastalık bulgusu değildir. Yapılan tarama testleri ile değerlendirilmesi gerekir. Eğer ek bulgu yoksa ve tarama testleri de düşük riskli geldiyse ek bir risk teşkil etmez. Doğum öncesi takip amaçlı 35. hafta sonrasında tekrar değerlendirilmesi önerilir.