3 Boyutlu Ultrason
Gelişmiş ultrasonografi cihazları ile anne karnındaki bebeğin gerçeğine benzeyen 3 boyutlu görüntüsünü sağlayan yöntemdir. Bu cihaz, bebeğin yüzünü veya elleri gibi dış uzuvlarını ayrıntılı şekilde görmemizi sağlar. Bununla beraber, bazı doğumsal hastalıkların tanısını koymamızda bize yardımcı olur. 3 boyutlu ultrasonografiden elde edilen görüntüler ayrıca iki boyutluya çevrilip kullanılabilir. Dört boyutlu ultrason, hareketli 3 boyutlu ultrasondur. Dört boyutlu ultrason kullanılarak 2 boyutlu ayrıntılı ultrasonografide görülmesi zor olan yapılar değerlendirilebilir. Ayrıca üç boyutlu yazıcılarda basılan bu görüntüler sayesinde bebeğin üç boyutlu görüntüsü de elde edilebilir.
Tarama Testleri Nelerdir?
Gebelikte yapılan tarama testleri ile birçok hastalığın tanısı konabilir. Tarama testlerinde temel amaç; sık görülen ve tanısı erken konulduğunda gebeliğin sağlıklı gitmesini sağlayan hastalıkların tespitidir. Her hastalık taranmaz, sadece belli hastalıklar taranmaktadır. Genetik hastalık taraması, ikili test, üçlü test, dörtlü test, cell free dna testi, şeker taraması, ayrıntılı ulrasonografi, enfeksiyon taraması, gebelik zehirlenmesi taraması yapılan başlıca tarama testleridir.
Tarama Testlerini Yaptırmalı mıyım?
Bazı genetik hastalıkların tanısı anne karnında konabilir. Bu hastalıklar bebeğinizin ilerdeki yaşamını etkileyecek sorunlara sebep olur. Sizden alınan kan örnekleri ve yapılan ultrasonografideki ölçümlerle birleştirilip bir problem olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Ancak sadece test sonucunun olumsuz olması, bebeğinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bu olumsuz sonucun bebeğinizi besleyen dokudan örnek alınarak doğrulanması gerekir.
Gebelikte Yapılması Gereken Testler
Gebeliğinizin takip sürecinde anne ve bebeğin sağlığını değerlendirmek için birtakım testleri yapmak zorundayız.
CELL FREE DNA Testi Nedir?
Anne ile bebeğin eşi direk temas halindedir. Bebeğin eşinden kopan genetik parçalar bebeğin genetik yapısı ile aynıdır. Özel yöntemler bebeğin genetic parçaları annenin genetik parçalarında ayrılır ve bebeğin genetik yapısı analiz edilir. Bu yöntem %99.9 doğrulukla bir belirleme yapmasına ragmen bazen yanılabilir. Bu nedenle ultrasonografide bebekle ilgili olumsuz bir bulgu olduğunda bu yöntemi tercih etmemekteyiz.
Gebelik Sürecinde Kilo Alımı
Gebeliğinizin başında sahip olduğunuz kilo, gebelik boyunca alınması gereken kiloyu belirler. Ortalama olarak almanız gereken kilo, vücut kitle endeksi ile orantılıdır. Alınması gerken kilo 16. haftadan sonra 250-350 gr arasında değişebilir.
Gebelik başındaki vücut kitle endeksi | Gebelik boyunca alınması gereken kilo | Haftalık alınması gereken kilo 16 haftadan sonra |
(<18.5 kg/m2) Zayıf | 12.5–18 kg | 0.51 (0.44–0.58) kg/hafta |
(18.5–24.9 kg/m2) Normal kilolu | 11.5–16 kg | 0.42 (0.35–0.50) kg/hafta |
(25.0–29.9 kg/m2) Kilolu | 7–11.5 kg | 0.28 (0.23–0.33) kg/hafta |
(≥ 30.0 kg/m2) Obez | 5–9 kg | 0.22 (0.17–0.27) kg/hafta |
Önerilen kilo alımları, gebeliğinizin sorunsuz ilerlemesini sağlar; bununla beraber önerilen kilo alımının altında veya üstünde kilo almanız durumunda erken doğum veya düşük kilolu bebek doğumu riski artar. Bununla beraber, burada önemli olan anne tarafından bebeği için gerekli besin maddelerinin alınıp alınmadığının tespit edilmesidir. Önerilen kilo alımlarının gerçekleşmediği durumlarda, yapılacak birtakım testlerle annenin dengeli beslenip beslenmediği anlaşılır. Ardından uygun bir diyetle kilo alımı veya verimi sağlanabilir.
Gebelikte Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı?
EMZIRME
Gebelikte İyot Kullanımı
İyot, bebeğin beyin gelişimini sağlayan önemli elementlerden biridir. Gebelik omega yağ asitleri
Gebelikte Balık Yağı Tüketimi
Balık yağı özellikle içindeki EPA -DHA içeriği sayesinde anne ve bebek arasındaki bağlantının sağlıklı çalışmasını sağlar. Bir kişinin günlük olarak ortalama 500 mg balık yağı ihtiyacı vardır ve gebelikte bu miktar 700 mg çıkar. Başka gıdalarda da balık yağı vardır ama gerekli miktarda değildir.Haftada iki öğün ortalama 1 porsiyon 100 gr yüksek içerikli balık yağı içeren balık (istavrit, hamsi, somon…) tüketiyorsanız balık yağı tableti almayabilirsiniz.
Balık yağı tabletlerinin en önemli sorunu, içeriklerindeki EPA/DHA oranı, ağır metal içerip içermemeleri ve uygun şartlarda hazırlanmış olmalarıdır. Balık yağı alacağınız zaman içeriğindeki EPA/DHA oranı 2/3 olmalı ve en az 300 mg DHA içermelidir. Bununla beraber tabletlerin üzerinde IFOS, API GMI, GEOD, FSSC22000 gibi uluslararası sertifikasyonlar olmalıdır.