GEBELİKTE KAN SULANDIRICI İLAÇ KULLANIMI
Kan sulandırıcı ilaçlar bazı riskli gebelik durumlarında kullanılabilmektedir. Aslında oldukça sınırlı kullanım alanı olan bu ilaçlar çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazılarının iğne formunda tüm gebelik süresi boyunca kullanılacak olması gebelerde kullanımı ile ilgi sorunlar yaratmaktadır. Bu ilaçlar enjeksiyon ve tablet formunda olabilmektedir. Bu yazıda enjeksiyon ve tablet formdaki kan sulandırıcıların hangi durumlarda kullanılacağı ve kullanım amaçlarını yazdım.
KAN SULANDIRICI ENJEKSİYONLAR
Bu iğneler düşük molekül ağırlıklı heparin ismi verilen ilaç grubuna girmektedir. Temelde hepsinin özellikleri aynıdır. Çeşitli firmaların ürettiği farklı piyasa isimleri mevcuttur(clexan, oksapar vb). Gebelikte iki amaçla kullanılır;
1. Damar tıkanıklığının önlenmesi
Venöz tromboemboli denilen bu durum hayatı tehdit edebilecek tablolara neden olabilir. Bir çok risk faktörü bu tabloya neden olabilir. Eğer yapılan değerlendirmede böyle bir risk tespit edildiyse damar tıkanıklığı riskini azaltmak için kan sulandırıcı iğne başlanabilir. Bu noktada gebelik kayıpları olan hastalardan istenilen bir takım pıhtılaşma bozuklukları varlığında damar tıkanıklığını önlemek için kan sulandırıcı ilaç kullanılabilir. Bu mutasyonlar Faktor V, protombın 20210a mutasyonlarıdır. Bu durumlar tekrarlayan gebelik kayıpları ile ilgili olmasına rağmen verilen tedavinin temel amacı gebelik kaybını önlemek değildir. Bu tedavide asıl amaç damar tıkanıklığını önlemektir. Bu mutasyonlar varlığında verilen kan sulandırıcı iğne tedavisi sağlıklı gebelik şansını arttırmaz.
2. Daha önce gebelik kayıpları olan hastalarda sağlıklı gebelik şansını arttırmak için
Antifosfolipid antikor sendromu adı verilen bir hastalık durumunda kan sulandırıcı iğne tedavisi sağlıklı gebelik şansını arttırır. Bu tanının konulması için lupus antikoagülanı testi gibi özellikli testlerin pozitif olması gerekmektedir.
KAN SULANDIRICI TABLETLER
Bu grupta coraspirin bulunmaktadır. Coraspirin daha çok önceki gebelikte gebelik zehirlenmesi, gebelik hipertansiyonu bebekte gelişme geriliği ve ayrıntılı değerlendirmede bu durumlar için risk tespit edilen gebelere verilir.
SADECE MTHFR MUTASYONU OLAN DURUMLARDA KAN SULANDIRICI İĞNE VEYA HAP KULLANILIR MI ?
MTHFR mutasyonu toplumun yaklaşık %30 -%40 ında mevcuttur. Heterozigot olması bir anlam taşımaz gebelik kayıpları ile ilişkili değildir. Eğer mutasyonunuz homozigot ise tekrarlayan gebelik kayıplarınızla ilişkisi vardır. Kan homosistein düzeyiniz normal ve damar tıkanıklığı için risk faktörünüz yoksa kan sulandırıcı iğne veya ilaç başlamayız. Tekrarlayan gebelik kayıpları varlığında mutasyon homozigot olsa dahi kan sulandırıcı ilaç kullanmanız. Bu tedavinin sağlıklı gebelik elde etme üzerinde etisi yoktur. Bu amaçla kan sulandırıcı ilaç başlanmaz.
Eğer yukarıdaki durumlardan birisi sizde mevcut ise mutlaka bu işte uzman bir Perinatoloji uzmanına başvurmanız gerekir.